Mildot formula
Target size in inches multiplied by 27.77 for yards (25.0 for meters) and divided by the number of mildots covering the target
Example: Let’s say for the sake of argument that a whitetails chest is 18” from the top of his back to the bottom. 18 X 27.77 = 499.86. The deer’s chest covers 1 and 1/2 mildots. Divide 499 by 1.5 and you have 332 yards to the deer.
For meters it’s the same thing except you multiply by 25.0. 18 X 25 = 450. 450 divided by 1.5 = 300 meters to the deer.
Mildots are something you have to work at. It’s not something you can get good at in 15 minutes. Most folks can break the mildots down into ½ and ¼ increments. But those who practice a lot with them can break them down to 1/8 and 1/10th increments. It all comes down to practice, practice and more practice. The smaller you can break down the increments, the more accurately you can measure the distance.
Now you’ll also want to spend $29.95 and purchase a mildot master analog calculator. This is the single biggest investment you can make if you’re going to use them.
Hope it helps. Any more questions on them send them my way and I'll try to answer them for you.
Mildot master web page
[ 07-29-2004: Message edited by: Jeff In TX ]