Magnetospeed and accuracy question.

Discussion in 'Long Range Hunting & Shooting' started by Joefrazell, Aug 4, 2018.

  1. Joefrazell

    Joefrazell Well-Known Member

    Messages:
    335
    Joined:
    Apr 29, 2017
    So I bought my wife a bergara b14 hunter in 30-06. Have tried 165 gr fusions and they shot 1"-2" groups at 100. Then I loaded up some 165 interlocks with h-4350, superformance and reloader 16. Nothing shot any better. Got some 178 eldx and same thing. Also tried h4831sc and tried imr 4350 with the eldx. Anyways it's been very inconsistent.

    Then I bought a magneto speed sporter and thought Id swap her scope (leupold) with a known shooter on one of my rifles (also a leupold). took it to the range shot with the magnettospeed on a and it shot better, not great. But 55 gr of imr 4350 with the eldx seemed to be a good combo. Shot 3 in one hole and 4th just to the side. About .75". Well I figured her scope was the issue and thought I'd load up more of that load and go shoot again. Went out today and shot with the magnettospeed and it shot pretty good. 1 moa roughly with a few groups. So I took the magnettospeed off to dial in my scope for hunting season and what do ya know the damn groups went back to around 2". How many of you have seen a magneto speed work like a barrel tunner? What would you guys do? I'm tired of sending bullets down this tube. It's getting costly. I'm thinking of getting a couple factory loads and sending in the targets of them into bergera with the rifle. Or I guess I could tell her the magnettospeed has to stay on for her hunt...not
     
  2. ShtrRdy

    ShtrRdy Well-Known Member

    Messages:
    1,276
    Joined:
    Jan 14, 2012
    Well, many would disagree with me but I think the magnetospeed can influance group sizes.

    Since you were able to see improvement with the mag-speed attached, I think that says it's not the rifle or scope but the load development needs more work.

    Maybe the first thing to do is to call Bergara and see what they suggest for ammo and what's the largest group they would expect to see.
     
    Canhunter35 likes this.
  3. RockyMtnMT

    RockyMtnMT Official LRH Sponsor

    Messages:
    4,366
    Joined:
    Mar 25, 2007
    Now that you have that load now start adjusting the seating depth to bring the group in without the mag speed on.

    Steve
     
    Canhunter35 likes this.
  4. Rich Coyle

    Rich Coyle Well-Known Member

    Messages:
    2,907
    Joined:
    Aug 14, 2013
     
  5. LongWalker

    LongWalker Well-Known Member

    Messages:
    86
    Joined:
    Aug 6, 2016
    Magnetospeed obviously effects POI but I haven't experienced an increase or decrease in group accuracy. I did shoot an OCW that without the magnetospeed was about 1 1/2" low and right and with it shots were dead center. Made me think a little about barrel tuners
     
    RockyMtnMT likes this.
  6. Idaho5r

    Idaho5r Well-Known Member

    Messages:
    85
    Joined:
    Sep 18, 2011
    I've experienced issues like that with my Magnetospeed Sporter attached too. I can handle the POI change checking speeds, but, gets frustrating when group sizes also change with MS attached!!!!!!!! Idaho-5R
     
  7. johnnyk

    johnnyk Well-Known Member

    Messages:
    1,846
    Joined:
    Dec 24, 2001
    Check out the LimbSavers barrel tuners. I don't use them but my shooting buddy does and there are some videos on YouTube about their use. Check it out.
     
  8. Canhunter35

    Canhunter35 Well-Known Member

    Messages:
    1,436
    Joined:
    Jun 13, 2017
    I would adjust your load like mentioned above and some factory barrels just need more breaking in before bothering with load development. Give it a good cleaning too
     
    RockyMtnMT likes this.
  9. Rich Coyle

    Rich Coyle Well-Known Member

    Messages:
    2,907
    Joined:
    Aug 14, 2013
    That's the one I was thinking of.
     
    johnnyk likes this.
  10. bpcrshooter

    bpcrshooter Well-Known Member

    Messages:
    126
    Joined:
    Jan 29, 2017
    stoopid question, but have you checked that the stock is not touching the barrel, checked action bolts, made sure nothing is binding in the action?? Good friend of mine has the same rifle and it will shoot 1moa with just about any good ammo off the shelf. I do load for him though for hunting rounds. It just sounds like something is changing the harmonics of your barrel and when you put the MS on it changes it back.
     
    RockyMtnMT and the hunter like this.
  11. RockyMtnMT

    RockyMtnMT Official LRH Sponsor

    Messages:
    4,366
    Joined:
    Mar 25, 2007
    For us most rifles show a poi shift between mag speed on and off. I have to say accuracy is generally not effected. If I had to say anything it is better with it off. Although at the point that I have taken it off, the most important thing that we are looking for is accuracy, so I probably concentrate more on my shooting.

    Steve
     
  12. Joefrazell

    Joefrazell Well-Known Member

    Messages:
    335
    Joined:
    Apr 29, 2017
    Yeah action screws have been checked and double checked along with base screws. Barrel isn't touching. I've got around 125-150 rnds through it now. barrel has been cleaned very well and I removed all copper to make sure that wasn't the issue. I'm going to try a few more things and if i can't get it to shoot I'll be sending it to bergera to have them check it out.