Zeiss Conquest focus issue at long range

Discussion in 'Long Range Scopes and Other Optics' started by barner107, Oct 28, 2013.

  1. barner107

    barner107 Well-Known Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Jan 7, 2010
    I recently put a Zeiss Conquest 6.5-20x50 on a custom 7 WSM I built. I shot the rifle at 500 yards and it did not seem to focus well - was blurry - but blamed it on heat waves at the range. I just returned from guiding/hunting in Wyoming - and had several occasions that the scope would not focus at long range. Very blurry looking at elk at 600 yards - so bad you could barely make out the elk standing on the open mountain. The side focus and rear does not clear it up.

    This is my first Zeiss - normally a Leupold guy - but heard such great things about the Zeiss I gave it a shot. Is there something I am not doing correctly or is there an issue with the scope?? Anyone else have this problem??

    Thanks in advance
     
  2. tulku

    tulku Well-Known Member

    Messages:
    237
    Joined:
    Dec 9, 2005
    I would send it back to Zeiss . My 6.5-20 X is great at Long Range , but it is so- so at 100 Yards when Target Shooting / Load Developing . I too am wondering if this is typical of Zeiss or just a fluke .
     

  3. winmagman

    winmagman Well-Known Member

    Messages:
    1,379
    Joined:
    Mar 13, 2003
    I have 3 of the 6.5x20s and a 4.5x14. No clairity issuse at all, not up close not way out there. If I get another one and it has either of the previously mentioned issuses it would be going back cuz it ain't normal from what I've seen.

    Chris
     
  4. Loper

    Loper Member

    Messages:
    19
    Joined:
    Oct 8, 2012
    Same issues with a 4.5x14. I noticed it on the range first, I had to re-focus between shots. Then top end got bad. When scope was removed it rattled. I have 3 of them and this was on a 300 wm and has had some rounds under it. I sent it in but haven't heard from them yet.
     
  5. barner107

    barner107 Well-Known Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Jan 7, 2010
    Interesting to hear - I write Zeiss and have not heard back from them. I hope it can be resolved - not like it was a cheap $$$ scope.

    Thanks for the help
     
  6. Loper

    Loper Member

    Messages:
    19
    Joined:
    Oct 8, 2012
    I contacted Customer Service via email and response was very quick with info needed to ship scope to them. If I'd only been as quick about shipping to them I'd probably have it back by now.
     
  7. Gary Kaney

    Gary Kaney Well-Known Member

    Messages:
    586
    Joined:
    Feb 23, 2003
    My son 4.5/14 had a broken erector spring it was a 10 wk. turn around.
     
  8. Freebore

    Freebore Well-Known Member

    Messages:
    611
    Joined:
    Oct 23, 2002
    I have had only one issue and it was resolved very quickly. It was a tube issue. Have not had any issues focusing at near or way out there with any of my scopes. They are on braked magnums. No issues I own 3 of them.

    Just call them and ask what you should do for them to help fix the issue.
     
  9. barner107

    barner107 Well-Known Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Jan 7, 2010
    10 weeks - ouch!

    I did get a reply e-mail and they asked to send it in. I will wait until after my son's December New Mexico mule deer hunt - this rifle is going to be the backup rifle.

    Hope to get is resolved - I like all the other options of the scope and the rifle got a couple short range kills on it this year.
     
  10. barner107

    barner107 Well-Known Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Jan 7, 2010
    Going on three months and no word from Zeiss - gonna give them a call today.

    My Swarovski bino and spotter I sent in for cleaning and checkup. Great communication and already returned. They did an awesome job and no charge - they both look like brand new again.
     
  11. bruce_ventura

    bruce_ventura Well-Known Member

    Messages:
    1,106
    Joined:
    May 22, 2011
    Please keep us posted. That scope is still made in the US by Meopta. I don't see why it should take so long to fix.
     
  12. barner107

    barner107 Well-Known Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Jan 7, 2010
    Called today and said the scope needed to be sent back to the factory - but there was no reason why. They said expect the full 10 weeks for any word - keep you posted.
     
  13. barner107

    barner107 Well-Known Member

    Messages:
    65
    Joined:
    Jan 7, 2010
    Still nothing from Zeiss - I left another message on their customer support.

    Going on 4 months - 16 weeks. So much for a 10 week fix.
     
  14. bruce_ventura

    bruce_ventura Well-Known Member

    Messages:
    1,106
    Joined:
    May 22, 2011
    Sorry to hear it's taking so long. Which factory did it go to, US or Germany?