Long Range Hunting Online Magazine


Go Back   Long Range Hunting Online Magazine > Rifles, Reloading, Optics, Equipment > Reloading

Reloading Techniques For Reloading


Reply

Do you need to size brand new cases?

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #8  
Old 09-11-2013, 04:47 AM
Gold Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: clearfield county , Pa
Posts: 626
Re: Do you need to size brand new cases?

I always run mine through a die , just to be sure . read the paragraph under " technical information " in this link .

Lapua Reloading Brass 338 Lapua Mag Box of 100
Reply With Quote
  #9  
Old 09-11-2013, 09:12 AM
dig dig is offline
Gold Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Arizona
Posts: 565
Re: Do you need to size brand new cases?

Remington brass, Winchester brass Yes! Lapua or Norma optional.
__________________
Digger
Reply With Quote
  #10  
Old 09-11-2013, 09:24 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Mining brass west of Red Deer
Posts: 11
Re: Do you need to size brand new cases?

I resize all new brass. My goal is reducing possible neck run out and dented case necks.

SL
Reply With Quote
  #11  
Old 09-11-2013, 08:58 PM
Silver Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: saskatchewan canada
Posts: 172
Re: Do you need to size brand new cases?

Win.and Rem.new brass I run threw the case tumbler ,relube, F.L. resize , then reload ,I find that the lube on some new brass has a lot of grit in it.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-12-2013, 01:10 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Watkins Glen NY
Posts: 13
Re: Do you need to size brand new cases?

Quote:
Originally Posted by jmarion88 View Post
Do I need to size brand new Remington cases straight out of the bag?

Thanks.
Short answer, YES.
Reply With Quote
  #13  
Old 09-12-2013, 03:33 PM
Platinum Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: NC, oceanfront
Posts: 3,221
Re: Do you need to size brand new cases?

No matter the brass brand, it's every bit as foreign to YOUR gun, until you've fire-formed it.
So initial sizing for new brass, that's not being formed into something else, is only needed -when actually needed(doesn't fit/won't hold a bullet).

All else is taken care of with initial preps, including expanding out any dings in necks.
Reply With Quote
  #14  
Old 09-15-2013, 11:02 PM
Silver Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Montana Plains
Posts: 289
Re: Do you need to size brand new cases?

My CZ rifles have match grade chambers and a FL sizing die barely sizes them down at all after firing. If the case is tight in the die when new, then it needs to be resized. If not, and it fits in the chamber, then load up the case and fireform it, provided it isn't over max trim length.

One thing you might need to do to new cases is to anneal them, if it hasn't already been done.

If new cases are oversize and need to be resized, then polishing them will allow them to be resized much easier, with reduced case lube and no chance of oil dents.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes


Current Poll
Where in the US do you live?
West of the Mississippi River - 61.13%
934 Votes
East of the Mississippi River - 36.65%
560 Votes
On the Mississippi River on a houseboat - 2.23%
34 Votes
Total Votes: 1,528
You may not vote on this poll.

All times are GMT -5. The time now is 08:08 AM.


Powered by vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Management Powered by vBadvanced CMPS
All content ©2010-2014 Long Range Hunting, LLC