close
Long Range Hunting Online Magazine


Go Back   Long Range Hunting Online Magazine > Rifles, Reloading, Optics, Equipment > Reloading

Reloading Berger Bullets

Reply

Do you need to size brand new cases?

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #8  
Unread 09-11-2013, 04:47 AM
Gold Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: clearfield county , Pa
Posts: 779
Re: Do you need to size brand new cases?

I always run mine through a die , just to be sure . read the paragraph under " technical information " in this link .

Lapua Reloading Brass 338 Lapua Mag Box of 100
Reply With Quote
  •   #9  
    Unread 09-11-2013, 09:12 AM
    dig dig is offline
    Gold Member
     
    Join Date: Sep 2010
    Location: Arizona
    Posts: 662
    Re: Do you need to size brand new cases?

    Remington brass, Winchester brass Yes! Lapua or Norma optional.
    __________________
    Digger
    Reply With Quote

      #10  
    Unread 09-11-2013, 09:24 AM
    Junior Member
     
    Join Date: Jun 2013
    Location: Mining brass west of Red Deer
    Posts: 11
    Re: Do you need to size brand new cases?

    I resize all new brass. My goal is reducing possible neck run out and dented case necks.

    SL
    Reply With Quote
      #11  
    Unread 09-11-2013, 08:58 PM
    Silver Member
     
    Join Date: Dec 2010
    Location: saskatchewan canada
    Posts: 172
    Re: Do you need to size brand new cases?

    Win.and Rem.new brass I run threw the case tumbler ,relube, F.L. resize , then reload ,I find that the lube on some new brass has a lot of grit in it.
    Reply With Quote
      #12  
    Unread 09-12-2013, 01:10 PM
    Junior Member
     
    Join Date: Sep 2013
    Location: Watkins Glen NY
    Posts: 13
    Re: Do you need to size brand new cases?

    Quote:
    Originally Posted by jmarion88 View Post
    Do I need to size brand new Remington cases straight out of the bag?

    Thanks.
    Short answer, YES.
    Reply With Quote
      #13  
    Unread 09-12-2013, 03:33 PM
    Platinum Member
     
    Join Date: Aug 2003
    Location: NC, oceanfront
    Posts: 4,021
    Re: Do you need to size brand new cases?

    No matter the brass brand, it's every bit as foreign to YOUR gun, until you've fire-formed it.
    So initial sizing for new brass, that's not being formed into something else, is only needed -when actually needed(doesn't fit/won't hold a bullet).

    All else is taken care of with initial preps, including expanding out any dings in necks.
    Reply With Quote
      #14  
    Unread 09-15-2013, 11:02 PM
    Silver Member
     
    Join Date: Oct 2010
    Location: Montana Plains
    Posts: 289
    Re: Do you need to size brand new cases?

    My CZ rifles have match grade chambers and a FL sizing die barely sizes them down at all after firing. If the case is tight in the die when new, then it needs to be resized. If not, and it fits in the chamber, then load up the case and fireform it, provided it isn't over max trim length.

    One thing you might need to do to new cases is to anneal them, if it hasn't already been done.

    If new cases are oversize and need to be resized, then polishing them will allow them to be resized much easier, with reduced case lube and no chance of oil dents.
    Reply With Quote
    Reply

    Bookmarks

    Thread Tools
    Display Modes



    All times are GMT -5. The time now is 09:57 PM.


    Powered by vBulletin ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
    Content Management Powered by vBadvanced CMPS
    All content ©2010-2015 Long Range Hunting, LLC