Long Range Hunting Online Magazine


Go Back   Long Range Hunting Online Magazine > Hunting > Long Range Hunting & Shooting

Long Range Hunting & Shooting Nightforce Optics


Reply

zeroing grp for dialing out & exbal ???

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-20-2009, 06:00 PM
Gold Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 534
zeroing grp for dialing out & exbal ???

I have a DE 338 edge with the NF 5.5-22x56. I am shooting 3/8" groups but the center of the groups are 1/2" low at 100yards. Do i need to change this?


the other day i was 1/2" high and i had to reset the zero stop and move it down 2 clicks. now it is 1/2" low and i really dont want to mess with it if i dont have to.


the question is: if i am 1/2" low at 100 yards, how will that affect my exbal reading for longer ranges?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-20-2009, 09:22 PM
Platinum Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Grantsville Utah
Posts: 3,500
Re: zeroing grp for dialing out & exbal ???

I don't know what bullet or velocity you are shooting, but it sounds like you may be about 5"" low at 1000 yds. ??
Reply With Quote
  #3  
Old 09-20-2009, 10:23 PM
Silver Member
 
Join Date: May 2007
Location: Alabama
Posts: 157
Re: zeroing grp for dialing out & exbal ???

If you are 1/2" low at 100 yards that equals 2 clicks. So if you run your drop charts with a 100 zero then no matter what the range add 2 clicks and you will be OK.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2009, 12:44 AM
Platinum Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: IOWA
Posts: 1,894
Re: zeroing grp for dialing out & exbal ???

lamiglas,
I would try to take the time to get it right on at 100yards. However, a 1/2" off is probably not to big a deal, as you will want to do trajectory validation on your drops anyway.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-21-2009, 02:07 PM
Gold Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 534
Re: zeroing grp for dialing out & exbal ???

thanks for the replies. the validation is what i was wondering about. if i shoot 800 yds and run a trajectory validation, will it be off at 1000 because my sight in distance is 100 yards but really i am shooting 1/2 low at 100 yards?


thanks again, I think I will try to zero one more time. i would rather it be perfect at 100 yds if possible.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-21-2009, 02:42 PM
Platinum Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Wampum, PA
Posts: 1,514
Re: zeroing grp for dialing out & exbal ???

In your exbal software select "Program options" then select "match sight in point". Enter the data and hit "calculate" then you will know your zero distance for input in the other trajectory functions.
__________________
"I may be dumb, but I'm not stupid." - Terry Bradshaw
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes


Similar Threads for: zeroing grp for dialing out & exbal ???
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Zeroing a 17HMR.. kc Rimfire and Airguns 7 06-06-2010 11:59 PM
zeroing your scope mike1113 Long Range Scopes and Other Optics 34 04-18-2010 10:16 AM
exbal zeroing jmason The Basics, Starting Out 3 08-27-2008 11:59 AM
help with mil-dot zeroing remingtonman_25_06 Rifles, Bullets, Barrels & Ballistics 13 06-18-2008 08:50 AM
500 and 800 yard zeroing remingtonman_25_06 Rifles, Bullets, Barrels & Ballistics 2 05-15-2006 04:43 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:38 AM.


Powered by vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Management Powered by vBadvanced CMPS
All content ©2010-2014 Long Range Hunting, LLC