Long Range Hunting Online Magazine


Go Back   Long Range Hunting Online Magazine > Hunting > Long Range Hunting & Shooting

Long Range Hunting & Shooting Nightforce Optics


Reply

Do I need a 20 MOA base?

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-17-2011, 10:44 PM
Bronze Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 93
Do I need a 20 MOA base?

How do I determine if I will need a 20 MOA base on my new rifle scope combo?

Savage Long Range Hunter 25-06
Zeiss 4.5-14x50 with Z-800 reticle


The object is a 1000yd yote rifle.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-17-2011, 10:54 PM
Platinum Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Thunder Basin, WY
Posts: 1,788
Re: Do I need a 20 MOA base?

I would say yes. Only because you mention 1000 yds. Anywhere beyond 800, we're getting close to possibly needing 20 moa in the scope. At 1000 yds, with 100 sight in, we're needing about 25 moa in the scope.

a 20 min rail really shouldn't hurt anything, even if you don't need or use it.

I am putting one on my new dedicated LR coyote rifle. 6mm Long Dasher. I don't know if I can hit one at 1000 yet, but I am fairly confident I can at 800 with the right setup, a steady rest and fairly steady winds under 15 mph. Out to 700, a 20 minute rail is not needed with a 25-06 (wasn't on either of mine anyway).
__________________
Aim small = Miss small
SBruce


Last edited by SBruce; 02-17-2011 at 11:28 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-17-2011, 10:58 PM
Gold Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Idaho
Posts: 580
Re: Do I need a 20 MOA base?

I would say yes but im not sure really
I know a guy who has a 300 min mag with a
Ziess scope on it and ran out of travel in the scope at 750 yards
It all depends on how much travel you have and how much you will need to get there.
I would suggest getting one you wont regret it
Seekins makes real nice stuff
Seekins Precision :: Innovative Products for Precision Shooters
retiredcpo
Reply With Quote
  #4  
Old 02-17-2011, 11:07 PM
rem rem is offline
Bronze Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 47
Re: Do I need a 20 MOA base?

it all depends on your scope if it has 40 minutes of travel each way then no if it has 30 maybe and if it has 20 for sure

Far Out Shooting
Reply With Quote
  #5  
Old 02-17-2011, 11:15 PM
Platinum Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Thunder Basin, WY
Posts: 1,788
Re: Do I need a 20 MOA base?

On the other hand, with the Z-800 reticle, you may not need it. You could always use the reticle out to as far as it will let you, and then dial the extra while using the bottom crosshair for aiming.

I am assuming the scope has a 1" tube?
__________________
Aim small = Miss small
SBruce

Reply With Quote
  #6  
Old 02-18-2011, 07:54 AM
Gold Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Idaho
Posts: 580
Re: Do I need a 20 MOA base?

Give me your load data and Ill run the numbers in my program to see how much elevation you need to get there.
retiredcpo
Reply With Quote
  #7  
Old 02-18-2011, 11:21 AM
Platinum Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Allen, TX
Posts: 2,608
Re: Do I need a 20 MOA base?

A good one piece 20 MOA picatinny base is very beneficial.

I can't think of any reason not to use one on a long range rifle.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes


Similar Threads for: Do I need a 20 MOA base?
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ballistics question? 20 MOA base vs. 0 MOA base bowhunthard Rifles, Bullets, Barrels & Ballistics 7 08-07-2011 12:17 AM
Standard Base vs elevated base? kc Gunsmithing 6 10-19-2010 09:15 PM
Either EGW base or Remington base threads are way off, what to do? sdowney Gunsmithing 6 08-07-2009 11:03 AM
**SAVAGE BASE by FARRELL 30 Moa Base **REDUCED***** augustinaustin Optics For Sale 2 04-17-2008 04:53 PM
RDP 30MOA Base for LA M700--GREAT LR BASE Guns For Sale 0 12-04-2003 09:34 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:14 PM.


Powered by vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Management Powered by vBadvanced CMPS
All content ©2010-2014 Long Range Hunting, LLC