Long Range Hunting Online Magazine


Go Back   Long Range Hunting Online Magazine > Hunting > Long Range Hunting & Shooting

Long Range Hunting & Shooting Nightforce Optics


Reply

AR30 Set up?

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #8  
Old 07-06-2005, 08:20 AM
Platinum Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Central PA
Posts: 1,308
Re: AR30 Set up?

[ QUOTE ]
1500 meters equals 1641 yards, not 1640 like earlier mentioned (not that one yard is going to make a diff).

[/ QUOTE ]

LMAO!!

Actually it is 1640.42yds if you want to get picky [img]/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif[/img]

Clicking to be able to use the center of the scope is always better if you can do it

Had my 308 out to a mile the other week, and actually made several close hits near my 14" gong

had 70MOA clicked up on my 22x NXS (maxed out with a 20moa base)

started by holding on the bottom hash and hit way short (that was 90moa total)

then dialed to 11x, so it was 110MOA to bottom hash, still low

had to turn it to 8x and hold bottom hash!!! and 1 hash left!

I actually didnt even have trouble seeing my own hits in 6-8" high alfalfa either -- just a little head sized POOF of dust about 5 secs later [img]/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif[/img]

would have been much easier on follow ups had i been holding center [img]/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif[/img]

Either way you do, holdovers will get you there if need be.


O, and the burris sig rings are measured in 0.001's offset, not MOA. --> BURRIS LINK

JB
__________________
Check it Out!!--> Shoot the Smack The Smiley Match...and help AmericanSnipers.org
Reply With Quote
  #9  
Old 07-06-2005, 09:11 AM
Platinum Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: on the rifle range in Utah
Posts: 2,720
Re: AR30 Set up?

[ QUOTE ]
Actually it is 1640.42yds if you want to get picky

[/ QUOTE ]

How many ballistic programs will let you enter in yards in 1/2 yard increments? I have 8 ballistic programs and none of them will let you do this so you MUST round up. 1500x1.094=1641 [img]/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif[/img]


[ QUOTE ]
and the burris sig rings are measured in 0.001's offset, not MOA

[/ QUOTE ]

Excerpt taken from Burris intruction manual that accompanied my last set of rings (I own 3 sets by the way):

Signature ring Pos-align Offset Insert Kit includes:
One .005" offset insert marked -5 and +5 (corrects 5" @ 100 yards)

One .010" offset insert marked -10 and +10 (corrects 10" @ 100 yards)

One .020" offset insert marked -20 and +20 (corrects 20" @ 100 yards)



TO USE:
Determine the amount of correction needed and select the proper Pos-Align Offset INsert combination (boththe front ring and rear ring can utilize offset inserts) that most closely yields that amount of correction. With various combinations of offset and concentric inserts utilized in both the front and rear rings, you can "chase" your point of impact 0, 5, 10, 15, 20, 25, or 30 <font color="red">INCHES. </font>
:close quote:

So, if you need to shift your poi 20 minutes to help calculate for needed trajectory adjustment, you can count on putting in a 20 insert and getting the proper correction. WHile not being exactly 1 moa, it is close enough to 1" that you will never miss the decimals that are attached to the exact number. [img]/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif[/img]
__________________
Find it
Range it
Click it
Pull it
Dump it

If it's not far, it's boring.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-06-2005, 09:52 AM
Platinum Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Central PA
Posts: 1,308
Re: AR30 Set up?

To get 0.020 to equal 20" at 100yds, how far apart must the rings be?

I used a different conv. factor:
(1500M x 39.37in/M)/36in/Yd

JB
__________________
Check it Out!!--&gt; Shoot the Smack The Smiley Match...and help AmericanSnipers.org
Reply With Quote
  #11  
Old 07-07-2005, 03:32 PM
Gold Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Michigan
Posts: 647
Re: AR30 Set up?

Yes it is a BR modle, I do have a horus vision I could put on it, so far I have only found a 15 MOAA base for the AR 30...I suppose I can trade off scopes or sell this one and get a Xotic Optics. I really want to use the 338LM for its true potentail 1K does not cut it.
__________________
B4
SOTIC Class: 93-06
DA Class: 08-93
Rakkasan

U.S. Army Sniper
"Opening Minds Worldwide"

Reply With Quote
  #12  
Old 07-08-2005, 08:13 AM
Platinum Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Central PA
Posts: 1,308
Re: AR30 Set up?

J,

might have trouble selling the painted scope [img]/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif[/img]

my suggestion would be the 5-22nxs, and xotic 2nd

USO would probably make a base for you [img]/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif[/img]

see how much DOWN you have, to see what you can add to the base and still get 100yd zero.

JB
__________________
Check it Out!!--&gt; Shoot the Smack The Smiley Match...and help AmericanSnipers.org
Reply With Quote
  #13  
Old 07-08-2005, 05:36 PM
Gold Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Michigan
Posts: 647
Re: AR30 Set up?

scope can be cleaned up with thinner.
I think I may go with the xotic
__________________
B4
SOTIC Class: 93-06
DA Class: 08-93
Rakkasan

U.S. Army Sniper
"Opening Minds Worldwide"

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes


Similar Threads for: AR30 Set up?
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AR30 fmsniper Equipment Discussions 10 03-07-2012 07:56 PM
AR30 338 Lapua JUDD Guns For Sale 23 01-09-2011 08:09 PM
AR30 338 Lapua Magazine JUDD Gun Parts - Stocks, Barrels, Actions, etc. 1 10-25-2010 09:15 AM
armalite ar30 dogear Equipment Discussions 1 06-21-2004 05:33 PM
Armalite AR30/ 338 Lapua DixieFreedom Rifles, Bullets, Barrels & Ballistics 0 01-09-2004 05:38 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:25 AM.


Powered by vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Management Powered by vBadvanced CMPS
All content ©2010-2014 Long Range Hunting, LLC